ADE Prehispanica Electronica @ De Tropen

Bij ADE moet je al snel denken aan donkere techno-loodsen vol zwetende mensen die staan te stampen op de muziek van bekende dj’s. Niks mis mee trouwens. Maar is ADE veel meer dan dat. Met een enorm aantal bijeenkomsten, conventies, kennisuitwisseling en optredens van minder bekende artiesten is ADE meer dan alleen ‘feesten.’

Ik bezocht zo’n voorstelling, dankzij een vriendinnetje die me mee nam. In een kleine theaterzaal in Het Tropenmuseum vond de twee uur durende show van Prehispanica Electronica plaats. Een samenwerking tussen Alyosha Barreiro, de dansgroep NOK NIUK, de Mexicaanse Cheko Mosqueira het Nederlandse Bluezone (Piet Jan Blauw), die o.a. zelf instrumenten maakt.

De dansers zijn geweldig gekleed en geschminkt en hebben een onvermoeibare energie. De muziek is intens en een kruising tussen elektronische muziek, fluiten, trommels en de stem van de mens.
Er wordt een gevecht, een jacht, uitgebeeld en het hele ensemble maakt enorme indruk op het publiek.

Ik heb het gevoel in een andere wereld te zijn, een aantal eeuwen geleden, ondanks dat er ook laptops op het podium aanwezig zijn. De artiesten weten een setting te maken waarbij je voelt hoe belangrijk de natuur en de samenwerking met de natuur is. Ze creëren op het podium een unieke wereld waar rituelen, ritmes, bewegingen en klanken  van de Azteken en Mexicanen samenkomen, ondersteund door de energie van de vier dansers. Dit is iets wat ik niet eerder heb gezien!

Wanneer de indrukwekkende dansers met hun enorme tooien het publiek inkomen om ons mee het podium op te nemen, zijn de meeste bezoekers eerst wat terughoudend. Uiteindelijk staan we met zijn allen op het podium te dansen.

Prehispanica Elektronica eert het oude Mexicaanse erfgoed en de tradities door muziek, technologie en dans. Een unieke ervaring die ik niet had willen missen!

Ik raad je aan om volgend jaar zo’n bijzondere voorstelling te bezoeken voordat je een donkere rave-kelder induikt.
Hier kan je zien wanneer Bluezone weer optreedt.

Misschien ook interessant voor jou?