Een echte Vermeer @ Lab 111

Film

Persoonlijk vind ik dat Nederlandse films en series echt een grote vooruitgang hebben geboekt de afgelopen jaren. De scripts, de locaties, het geluid, de acteurs, de montage. Het is allemaal een stuk geloofwaardiger geworden. Een echte Vermeer vertelt het verhaal van Han van Meegeren, die door een persoonlijke vete uit de kunstwereld wordt gestoten. Hij raakt in een isolement en is er psychisch niet goed aan toe. Als de nazi’s dan ook nog een door hem vervalste Vermeer willen kopen wordt het allemaal wel heel gevaarlijk….

De film is spannend en ondanks dat je door de flashbacks die gebruikt worden het einde al deels weet, wil je toch de weg hier naartoe te weten komen. Echter, de film is in het begin behoorlijk traag. Hoewel er mooie beelden worden gebruikt en je de hoofdpersoon (gespeeld door Jeroen Spitzenberger) goed leert kennen had dat wat mij betreft iets sneller gemogen. Nu gebeurt er in het laatste gedeelte van de film ineens erg veel om toch nog naar dat einde te komen. Sommige zaken, zoals hoe Van Meegeren zijn vrouw en kind verlaat, blijven iets te vaag. Je moet als kijker dan maar aannemen dat dit zo is, zonder enige uitleg daarover. Wel mooi om Jeroen Spitzenberger in een rol te zien waarin hij niet de succesvolle vlotte ‘womanizer’ is, maar wordt uitgestoten en eenzaam het enige doet wat hij kan; schilderen. Ondanks dat hij zich soms behoorlijk misdraagt ga je toch met hem meevoelen en hoop je dat het goed afloopt.

Locatie

Lab111 is gevestigd in het oude anatomisch pathologisch laboratorium van het Wilhelmina Gasthuis. Een fijne broedplaats in West. Met zalen voor festivals en congressen en een programma vol verrassende films. Iedere dinsdag is het Docu Dinsdag. Wij waren hier op 9 november en toen werd er nog volop verbouwd. Hierdoor was het een beetje chaotisch en stond er bijvoorbeeld een bouwlamp vol aan en werd er geen koffie geserveerd. Gelukkig waren er wel speciaal biertjes. Het personeel was erg vriendelijk en probeerde de gebreken goed te maken door een kaarsje voor ons aan te steken. Tip: misschien beter om de late voorstelling te bezoeken. Wij gingen naar de vroege film en zaten hierdoor slechts met twee anderen in de zaal, waar het erg koud was. Wij gaan na de verbouwing zeker nog een keer terug, ook als het restaurant geopend is. Al met al een toffe locatie waar zeker potentie in zit! Bekijk de website hier.

img_3905

Adres: Arie Biemondstraat 3.

Misschien ook interessant voor jou?