#Jeanne @ Toneelgroep BAM!

Na het zien van de voorstelling Zandrat! door toneelgroep BAM! ging ik gisteren met hoge verwachtingen naar de voorstelling #Jeanne. #Jeanne past in het thema ‘het jaar van de underdog’ en werd gespeeld in het Amsterdams Theaterhuis.

Ik moet zeggen dat ik niet zo veel kon opmaken uit de teaser, behalve dat het spannend zou worden. En spannend werd het zeker. We kennen allemaal het verhaal van Jeanne d’Arc. Of eigenlijk vooral dat zij eindigt op de brandstapel. Toch? Of kan iemand van jullie heel veel meer over haar vertellen?

Al vanaf de eerste minuut word je meegezogen in het stuk. Frankrijk heeft behoefte aan verandering. Frankrijk wil niet langer onderdrukt worden door de Islam. Frankrijk moet weer worden zoals zij was, krachtig, en de normen en waarden waar zo lang voor is gestreden moeten in ere hersteld worden. Horen we hier Marine Le Pen spreken?

Ondertussen zien we hoe de jonge Jeanne d’Arc door heilige stemmen wordt overgehaald om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen. En Charles VII tot koning moet laten kronen. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Hoewel wij Jeanne nu zien als symbool van de sterke vrouw en zij de nationale heldin van Frankrijk is, werd zij destijds gezien als heks, als krankzinnige tiener of als oorlogszuchtige maniak.  Wat is haar verhaal? Hoe heeft zij dit alles beleefd?

BAM!-Jeanne-DSC_6396

En nee, dit stuk is geen taaie geschiedenisles. Het is ontzettend knap hoe heden en verleden elkaar afwisselen. Hoe dit stuk geschiedenis in de huidige tijd is geplaatst. Toeval dat de politica zich voor het eerst laat interviewen?
De dauphin Charles VII (gespeeld door Sjoerd Joosten) is hilarisch. De twee dames die de krachtige vrouwen, de politicus en de jonge Jeanne (Desi Ducrot en Jiyan Düyü), neerzetten doen dit werkelijk fenomenaal. Sterk, dapper, een tikkeltje neurotisch maar ook kwetsbaar. Ik wil natuurlijk niet te veel prijs geven maar het einde is ontroerend.

Dat het erg heet was is de zaal maakte het kijken ietwat oncomfortabel. Aan de andere kant versterkte dit ook het broeierige gevoel van wat er op het toneel te zien was. Heel knap hoe er met weinig middelen zo’n sterk stuk is neergezet. Het decor en de gebruikte kleuren versterken de sfeer en het wij-zij gevoel. Bijna eng vond ik het om te zien hoe mensen andere mensen kunnen opruien. En dat is geen toneel. Met meerderen tegen één. Hierin herkende ik wel wat elementen uit het stuk Zandrat! Maar #Jeanne is in mijn ogen meer gelaagd en volwassen.

Ook al wordt het de komende dagen prachtig weer, als je tijd hebt, ga dan kijken. Je kan dit mooie en heftige stuk nog zien tot en met 18 juni. Zeer de moeite waard!

Misschien ook interessant voor jou?