La Bayadère @ Nationale Opera en Ballet

Het verhaal van deze balletvoorstelling speelt zich af in India. De choreografie vertelt het verhaal over de liefde tussen Nikiya, zij is een bajadère (tempeldanseres) en Solor, een edele krijger. Zij hebben elkaar hun eeuwige liefde beloofd. Uiteraard worden zij geconfronteerd met moeilijkheden die hun liefde in de weg staan; jaloezie, verraad en macht.
De Radja wil namelijk zijn dochter ook met Solor laten trouwen en deinst niet terug voor het gebruik van geweld. Zal de liefde tussen Nikiya en Solor alsnog overwinnen?
Passie, vergelding, jaloezie en vergeving in deze 140 jaar oude balletklassieker.

Kunst
Ik moet zeggen dat ik zonder het lezen van de synopsis vooraf misschien niet alles eruit had kunnen halen. Het is ongelooflijk knap hoe deze dansers, zonder taal, hun emoties kunnen uiten en dit verhaal kunnen vertellen. Puur met hun lichaam en met krachtige bewegingen weten zij dit over te brengen. De ‘witte aktes’ in dit stuk zijn niet voor niets één van de beroemdste van de wereld. Heel indrukwekkend!

Muziek
Niet te onderschatten is de rol van de muziek. Hoewel het orkest onder het toneel vanuit de orkestbak speelt is het zo mooi hoe alles wordt gedragen door de muziek. De emoties van liefde, van woede, ieder hoogtepunt wordt door de muziek van het balletorkest kracht bijgezet. Ik ben geen frequent balletbezoeker, maar er gaat een wereld voor je open. De prachtige decors en kostuums dragen daar ook zeker aan bij.

Het maken van foto’s tijdens de voorstelling was niet toegestaan, maar ik heb toch even de prachtige zaal van de Nationale Opera en Ballet vastgelegd.
Kijk hier in mijn agenda wanneer je La Bayadère nog kan zien.

Misschien ook interessant voor jou?