La Ronde @ Toneelgroep BAM!

We leven inmiddels alweer een paar maanden in ‘Coronatijd.’ Een tijd waarin termen als ‘anderhalvemetersamenleving,’ ‘intelligente lockdown’ en ‘het nieuwe normaal’ volledig lijken ingeburgerd.

Toneelgroep BAM! maakte een uniek concept van theater en video, dat aansluit bij dit thema. Dit concept, een serie van acht afleveringen te zien op je smartphone, is niet alleen fijn vermaak. Het is ook geweldig om te zien wat voor creatieve uiting deze makers hebben bedacht. Zij hebben letterlijk ingespeeld op de ontwikkelingen in de huidige Coronatijd, niet alleen qua inhoud maar ook qua vorm. Dit kenmerkt voor mij de kracht van Toneelgroep BAM!: niet afwachten, maar bedenken hoe ze hun doelgroep op een andere manier kunnen bereiken.

Dit hebben ze gedaan door de toneeltekst ‘Reigen’ van Arthur Schintzler te bewerken. De originele tekst onderzoekt het taboe op seks en intimiteit in de Weense Klassenmaatschappij anno 1890. Toneelgroep BAM! plaatst dit taboe met hun bewerking in de huidige anderhalvemetersamenleving. De serie reflecteert niet alleen op de Coronamaatregelen maar is ook volgens de (destijds geldende) maatregelen gemaakt. Mooi om te zien hoe creatieve makers zich niet laten belemmeren door deze maatregelen, maar dit omzetten in een uniek tijdsbeeld.

Niet in het theater maar op de smartphones van ons, het publiek, is de verticale videoserie te zien. In acht afleveringen wordt je meegenomen in de wereld waarin intimiteit door de overheid aan banden is gelegd. Iedere aflevering staat voor één ontmoeting op de (video)chat functie van La Ronde.

Stel je voor; de overheid heeft vanwege de Corona uitbraak alle intimiteit verboden en fysiek contact strafbaar gesteld. Alle bestaande datingapps zijn verboden en onze overheid heeft een monopoliepositie op de online datingmarkt. Geen Happn, geen Tinder, alleen nog maar La Ronde; de online datingapp van de overheid. Aangezien iedereen in de anderhalvemetersamenleving juist een enorme behoefte heeft aan intimiteit, wordt de app massaal gebruikt. Dag en nacht wordt er naar rechts geswiped, van profiel naar profiel, van match naar match. Hoewel de tijd is veranderd, zijn mensen dat niet. Ze zijn net als voor Corona op zoek naar een ouderwetse grote liefde, een vluggertje, een spannende avond of een buitenechtelijke scharrel. Hoe gaat de app hiermee om? La Ronde blijft voor haar gebruikers zoeken naar het nieuwe normaal voor ouderwetse intimiteit. (Tekst gaat verder onder afbeelding).

© Toneelgroep BAM!

Kijkend naar de afleveringen van La Ronde voelde ik me bijna een voyeur. Je kijkt letterlijk mee naar de intieme gesprekken tussen de matches. Je hoort iedere lach, iedere zucht. Je ziet de ongemakkelijkheid en onwennigheid. Niet alleen vrijgezellen maken gebruik van de app, maar ook getrouwde stellen die hun huwelijk een nieuwe twist willen geven, zoals ‘SecretRomeo’ en ‘Barely_Legal_Babe.’ Gelukkig mochten ze van de overheid nog wel zelf hun namen uitkiezen 😉
En wat gebeurt er als een actrice gaat chatten met een gemeenteraadslid, die voor haar gevoel toch verantwoordelijk is voor de problemen in de culturele sector?

Ik had jullie beloofd tips te geven tijdens Coronatijd. Ga deze serie van Toneelgroep BAM! kijken! Heerlijk vermaak, maar wel met stof tot nadenken. Want zo ondenkbaar is het niet dat er bij onze toekomstige online profielen staat aangegeven wat onze COVID status is, toch?

Kijk hier alle acht afleveringen van La Ronde. 

© Toneelgroep BAM!

 

 

 

Misschien ook interessant voor jou?