Pieter Derks – Voor wat het waard is @Diligentia

Het is donderdagavond, het weekend staat al bijna voor de deur. Vanavond bezocht ik de voorstelling ‘Voor wat het waard is’ van Pieter Derks. Ik heb Derks niet eerder live gezien en heb dus ook geen verwachtingen, ik laat me gewoon verrassen. En wat een positieve verrassing was dit zeg!

Derks begint de voorstelling met een anekdote over de geboorte van zijn derde kindje. Zijn dochter werd te vroeg geboren en moest direct geopereerd worden. Gelukkig kon ze na een tijdje gezond mee naar huis waarna de desbetreffende chirurg aan hem en zijn vrouw vroeg ‘wat zij van de zorg van het ziekenhuis vonden.’ Tja, als patiënt word je tegenwoordig steeds vaker gezien als klant. Maar wat geef je dan als reactie als hij het leven van je dochter heeft gered? Dat je ’tevreden’ bent?

Aan de hand van deze anekdote verwijst Derks naar allerlei voorbeelden waaruit blijkt dat onze huidige samenleving steeds meer uit markten en consumenten bestaat. De zorg, het onderwijs, overal heeft de marktwerking zich opgedrongen. Mensen voelen overal en altijd de behoefte om hun mening te uiten door het schrijven van reviews. Derksen laat op hilarische maar ook kritische wijze zien dat dit behoorlijk uit de hand loopt. Een review over een pinautomaat, echt? Het laat de mens zich belangrijk voelen. Maar wat schiet je er nou eigenlijk mee op? Wie verbetert er iets aan de hand van een review?

Derks is scherp, kritisch en heeft een zorgelijke ontwikkeling op een komische wijze verpakt. Alle verhaallijnen komen samen en uiteindelijk eindigt hij weer waar hij begon. Heel knap hoe alles samenkomt. Om wat lucht te geven aan zijn maatschappijkritische verhaal speelt Derks twee mooie nummers op de vleugel.

Derks neemt niet veel ruimte in op het podium en heeft een bepaalde mate van bescheidenheid. Toch is hij feller en scherper dan ik had verwacht en durft hij absoluut harde grappen te maken. Hij is zeer intelligent geestig en kritisch op ons mensen. Absoluut een aanrader!

Als je wilt zien waar Derks deze voorstelling nog speelt, kijk dan hier.

© Afbeelding: hetpark.nl

Misschien ook interessant voor jou?