Romeo en Julia @ Amsterdamse Bostheater

Het Amsterdamse Bostheater
Na een heerlijke fietstocht door het Amsterdamse Bos verschijnt het amfitheater. De aanloop er naartoe is versierd met lichtjes, het ruikt er naar wierook en er worden kussentjes uitgedeeld. Stipt om 21.00 uur begint Romeo en Julia.

Het decor is ruw en stoer, opgebouwd uit oude vliegtuigslurven. In één van de slurven staan vier muzikanten (De Veenfabriek) die live muziek maken bij het stuk. Dit geeft een extra dimensie en levendigheid, veel meer dan vooraf opgenomen muziek kan doen.

Hoewel iedereen het verhaal van Romeo en Julia kent, lukt het de regisseur om eigentijdse en originele elementen toe te voegen. Wanneer de jongens van de familie Montague zich klaarmaken om naar het feest van de rivaal, de familie Capulet, te gaan ‘knallen ze er even een modern pilletje in.’ Door de heerlijke beats van de muzikanten en de energie die de acteurs verspreiden, heb ik zin om mee te gaan naar het feestje. De acrobaten van TENT zorgen ervoor dat zowel de vechtscènes als het feest, spannend zijn om naar te kijken. Het is een frisse en moderne variant en bespaart de acteurs en het publiek gekunstelde gevechten met nepzwaarden.

Mercutio, de vriend van Romeo, is een opgefokt seksistisch mannetje die heerlijk charismatisch wordt gespeeld door Sander Plukaard. Hij is energiek, hilarisch, een tikkeltje grensoverschrijdend en betrekt het publiek door van het podium af te komen en mensen aan te raken.

Hoewel de liefde tussen Romeo en Julia wel heel snel ontstaat en meteen heel hevig is, lukt het de twee acteurs (Ward Kerremans en Yara Alink) later in het stuk om hun liefde alsnog geloofwaardig over te brengen. Ik moet wel zeggen dat ik door de indrukwekkende capriolen van de acrobaten soms even was afgeleid van de mooie romantische woorden tussen de twee geliefden. De balkonscène krijgt een nieuwe dimensie, gespeeld vanuit een vliegtuigslurf.

Onverwacht vond ik de rol van de ‘min,’ de verzorgster van Julia, gespeeld door Camilla Siegertsz. Wanneer zij boos wordt op Mercutio en daar bijna in blijft hangen lacht het publiek het uit. Op een hilarische manier schept zij op over haar tieten, waarmee ze Julia heeft gevoed. Zij is in haar bijrol duidelijk aanwezig op het podium.

Frater Lorenzo (Sadettin Kirmiziyüz) vergat ik af en toe omdat het trouwen van de geliefden en het dramatische verloop met de belangrijke brief aan Romeo ietwat afgeraffeld in het stuk lijkt te zijn verwerkt. Gelukkig kon hij aan het einde de rol van verteller op zich nemen.

Het nummer ‘break my body, hold my bones’ dat bij de dood van Julia wordt gespeeld brengt je in vervoering. De stem van Maya Mertens gaat letterlijk door merg en been.

Samenvattend, een geweldige voorstelling door de combinatie van verschillende artistieke vormen die gebruikt zijn. Een prachtig oud liefdesverhaal in een moderne gedurfde versie gebracht. Met de ambiance van het Bostheater erbij heb je gegarandeerd een heerlijke zomeravond.

IMG_2357 (Edited)

Een oud liefdesverhaal in een nieuwe, ruwe versie met een mooie samenkomst van spel, muziek en acrobatiek. Kijk hier in mijn agenda wanneer Romeo en Julia nog te zien is in het Bostheater.

 

Misschien ook interessant voor jou?