Shopping/F*cking @ Toneelgroep BAM!

Toneelgroep BAM! smijt theater in je gezicht. Deze slogan maken ze met de voorstelling Shopping/F*ucking wel écht waar.

Het begint met een dansje, een terugkerend dansje. Je denkt een clubje hippe jonge mensen die van feesten houden te zien. Dan ontvouwen zich langzaam de vijf karakters die leven in een wereld waarin alles, maar dan ook echt alles, te koop is.
Een wereld waarin men niks geeft, slechts consumeert. Consumeert vanuit een leegte. Vanuit een drang om te bezitten. Maar hoe meer men heeft, hoe leger men zich voelt.
Hoe lang zal het duren voordat deze vijf jonge mensen dat door hebben?

Ze proberen in contact te staan met zichzelf en met elkaar. Door te kopen. Ze kopen elkaar en verkopen elkaar weer door. Ze kopen te dure kleding en huizen die ze niet kunnen betalen. Ze kopen liefde van wildvreemden en betalen daarvoor met Xtc-pillen. Ze kopen geluk. Toch?

Deze wereld biedt zoveel keuzemogelijkheden dat het onmogelijk is vol overgave te kiezen en tevreden te zijn met je keuze. Want er is altijd meer, anders, beter. Lijkt verdacht veel op onze echte wereld of niet?

Je ziet de personages vechten en letterlijk echte vriendschap en intimiteit van zich af slaan. Dat is in de voorstelling heel mooi neergezet en gesymboliseerd door terugkerende handelingen. De karakters maken een ontwikkeling door en lijden steeds meer onder de leegte van hun bestaan.
Maar zullen ze zichzelf nog kunnen redden?

Je bekijkt het leven van deze vijf mensen door een soort etalage. Maar je komt wel héél dichtbij. Complimenten voor het decorontwerp!

Vanaf het begin en gedurende het hele stuk had ik een onheilspellend gevoel. Toch zijn sommige scènes ook hilarisch.
Een rauwe, harde en intense voorstelling die binnenkomt. Die je even moet laten bezinken. Die stof geeft tot nadenken over onze eigen wereld en ons leven. BAM!

Weet je wat jullie moeten kopen? Je kaartje voor deze voorstelling!
Dit weekend nog te zien in Het Amsterdams Theaterhuis.

 

 

Misschien ook interessant voor jou?