The art of Banksy @ Beurs van Berlage

De tentoonstelling The Art of Banksy is samengesteld door Steve Lazarides en bestaat uit 80 werken van Banksy. Het werk komt uit de collectie van privé-verzamelaars en uit de collectie van Lazarides zelf.
Banksy staat bekend om zijn antikapitalistische boodschap en het voorhouden van een spiegel. Als je al zijn werken zo bij elkaar ziet komt die boodschap ook zeker aan.

Symboliek
Het werk waarin Maria haar baby voedt met een fles met een chemische stof kan men op verschillende wijzen interpreteren. Het mooie van deze tentoonstelling is dat er ook verschillende opties aan de kijker worden geboden. Dit symbool kan staan voor het verderf dat religies volgens Banksy brengen. Het is vergif en zorgt voor oorlogen en geweld. Maar als kijker bedenk ik dat het ook kan staan voor de achteruitgang van onze voedselindustrie, met alle gevolgen van dien. Kortom, je wordt aan het denken gezet.
Sommige werken roepen veel op, anderen zijn vooral heel cool om te zien.

De film die wordt getoond laat zien hoe spannend het werk en leven van graffiti-artiesten is. En wat er allemaal bij komt kijken. Daar had ik nooit zo over nagedacht. Maar de vergelijking die Banksy trekt tussen zichzelf en ratten wordt hierdoor ook duidelijk.

Locatie
De Beurs van Berlage heeft een chique entree. De rauwe werken worden echter getoond in een ondergrondse gang opgebouwd uit bakstenen. Dit past goed bij de street art style waar de werken van Banksy onder vallen. De muziek die wordt gedraaid maakt het gevoel af.

img_3890

Gelukkig is deze tentoonstelling verlengd tot 8 januari 2017. Dus grijp je kans om deze gave werken met soms hele confronterende boodschap te gaan bekijken.
Jammer dat er nog geen werk van Banksy op de Nederlandse straten of muren te vinden is. Ik kan wel wat plekken bedenken…

Misschien ook interessant voor jou?