Winnen is belangrijker dan meedoen @ Parade

Gezien op De Parade

De ambiance van De Parade met al haar lichtjes, eettentjes en mensen die je naar hun voorstelling lokken is al een feestje op zich. Wij besloten naar ‘Winnen is belangrijker dan meedoen’ van Wieke ten Cate te gaan in de Theatertoren. De toren zat vol, het licht ging uit.

Geweld
We worden meegenomen in een vraagstuk over geweld en vooruitgang, terwijl we in een boksring zitten. Het publiek is nog wat huiverig met toegeven of je wel eens fantaseert over iemand een bloedneus slaan. Het voorbeeld van ‘dat lelijke dikke kind dat jouw kind van zijn fietsje duwt’ is blijkbaar treffend want het publiek lacht en mensen durven er steeds meer voor uit te komen dat ze wel eens iemand zouden willen tackelen of schoppen.

Gevecht
Er wordt gevochten, door twee jonge vrouwen, in rood gedimd licht. We kijken ernaar. We worden erop gewezen dat wij dit primitief vinden, hebben afgezworen. Wij lossen conflicten op door te praten. Maar waarom kopen we dan een kaartje voor een voorstelling waarin wordt gevochten? Ik denk meteen aan het boksten tijdens de Olympische Spelen. Een terechte vraag die wordt gesteld.

Gezond
Is het waar dat wij alle woede en boosheid opslaan in ons lichaam en dat het daar kan doorgroeien tot een gezwel? Dat het niet gezond is om dit er nooit fysiek uit te gooien? Al met al een maatschappelijk verantwoorde voorstelling door het stellen van kritische vragen aan het publiek. En tja, zo’n vrouwengevecht is ook gewoon leuk om naar te kijken, beschaafd publiek of niet.

Actrice
Kiki van Deursen is een clowneske verteller met haar groene haar, wit geschminkte gezicht en rode mantel. Ze is energiek, expressief en authentiek. “Dat is pas mindfulness fuckers!”
Hoewel ik haar normaal prachtig vindt om naar te kijken, is ze terwijl ze in haar monoloog geweld verheerlijkt, een beetje angstaanjagend. Maar als dat het enige minpuntje is..

https://www.deparade.nl/ams/voorstelling/wieke-ten-cate/parade

Misschien ook interessant voor jou?