Word ik Nachtburgemeester van Amsterdam?

Afgelopen donderdag werd ik gebeld door Mirik Milan, de Nachtburgemeester van Amsterdam.
Hij had goed nieuws voor me: ik ben 1 van de 6 kandidaten die geselecteerd is voor de verkiezing om de nieuwe Nachtburgemeester van Amsterdam te worden!

Nachtburgemeester van Amsterdam worden is al langer een grote droom van mij. Waarom?
Amsterdam heeft een geweldig aanbod aan culturele evenementen, restaurants, festivals, broedplaatsen, creatieve initiatieven en clubs.
Dat maak het een geweldige stad om te leven. Ik ben hier trots op, ik wil dit delen en versterken!

Ik houd van de nacht! Het is een plek om te ontspannen, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe muziek te ontdekken en verliefd te worden! Ik heb enorm veel respect voor artiesten. Een performance geven, in welke vorm dan ook, betekent je kwetsbaar opstellen. Maar ook voor ondernemers die nieuwe dingen proberen. Voor creatievelingen die niet alleen ideeën hebben, maar deze ook durven uit te voeren.
Daar wil ik me hard voor maken!

Door mijn werkervaring bij de reclassering en de overheid kan ik goed een brug slaan tussen het uitgaansleven en bestuurders. Ik begrijp de taal die gesproken wordt en dat er soms tegengestelde belangen zijn. Ik heb veel samengewerkt met de politie en de gemeente Amsterdam (Top600 en als casusregisseur voor Openbare Orde & Veiligheid). Door dit werk ben ik met alle lagen van de Amsterdamse bevolking in aanraking gekomen. Ik weet wat er bij die verschillende lagen speelt en kan met al deze lagen het gesprek aangaan.
Ik kan stevig debatteren, overtuigen en belangen behartigen.
Ik hoop dat ik deze vaardigheden mag inzetten voor het positioneren van de nacht en om mijn doelen voor de stad te behalen.

Mijn speerpunten zijn:
Diversiteit: De diversiteit van de Amsterdamse bevolking zien we niet terug in het uitgaansleven en op festivals. Ik wil alle verschillende mensen die Amsterdam rijk is samenbrengen in het uitgaansleven en de nacht.
– Het is geweldig dat Amsterdam zo’n breed aanbod heeft qua muziekstijlen en dit trekt uiteraard verschillende groepen mensen aan. Groepen blijven nu wel erg gescheiden en ik hoop mensen te kunnen laten zien dat het interessant en waardevol is om verder te kijken dan alleen ‘hun eigen wereldje.’ Evenementen waar een mix van stijlen samenkomt, kunnen hieraan bijdragen. Ik ga op zoek naar bekende namen binnen ‘hun scene’ die zich hieraan willen verbinden en hun achterban enthousiast maken.
Deurbeleid moet minder stigmatiserend selectief worden. Bepaalde groepen stelselmatig weigeren werkt juist frustratie en agressie in de hand. Hierover wil ik afspraken maken met clubs.
– Hoge entreeprijzen hebben te maken met een commercieel belang. Dit kan ik als nachtburgemeester niet veranderen maar ik wil wel mijn best doen om clubs en festivals bereidwillig te vinden om hierover in gesprek te gaan. In plaats van gastenlijstplekken voor vriendjes, een aantal kaarten weggeven via een winactie of aan mensen die goed kunnen onderbouwen waarom zij een ticket verdienen?

Positiviteit: Er is vanuit de media en politiek vaak aandacht voor de negatieve aspecten van het uitgaansleven zoals vernielingen, vechtpartijen, geluidsoverlast en middelenmisbruik. Zonder dit te ontkennen of te bagatelliseren wil ik meer focus leggen op de positieve dingen. Ik wil bij de bestuurders de positieve kanten van de nacht benadrukken zoals nieuwe ontmoetingen, een creatieve kweekvijver, een podium voor nieuw talent en het ontstaan van vriendschappen en liefdesrelaties.
Bovendien doet het uitgaansleven ook veel dingen goed! Denk aan hoe probleemloos Amsterdam Dance Event verloopt en hoe steeds meer festivals ecologisch verantwoord te werk gaan. Daarnaast levert het uitgaansleven allerlei ‘startups’ op. Kijk naar hoe een idee als TicketSwap slim heeft ingespeeld op een behoefte binnen het uitgaansleven en een succesvol bedrijf is geworden!
Door bestuurders meer bewust te maken van de successen van het uitgaansleven en het belang hiervan voor het floreren van de stad, zal ik meer ondersteuning van hen krijgen.

Preventie van gehoorbeschadiging: De verantwoordelijkheid van clubs om gehoorbeschadiging te voorkomen. Gehoorbescherming moet bij alle clubs en festivals verkrijgbaar zijn en niet alleen met gepaste betaling!
Uiteraard is er een verantwoordelijkheid voor de bezoekers zelf. Maar het mag niet zo zijn dat als je een keer spontaan uitgaat, je dan blijvende gehoorbeschadiging oploopt. Gehoorbeschadiging heeft veel impact op het dagelijks leven en kan voor psychische klachten zorgen. Dit kan voorkomen worden door simpele gratis oordoppen! Ik ga op zoek naar sponsoren hiervoor.

Doordat ik niet verbonden ben aan een club of evenementenorganisatie kan ik belangeloos de rol van nachtburgemeester vervullen.

Zaterdag 24 februari is het zo ver. Dan zal ik mijn plannen in De Marktkantine pitchen aan de jury en het publiek, waarna wordt besloten wie de nieuwe Nachtburgemeester van Amsterdam 2018-2020 zal zijn. Spannend!

Hier kan je stemmen om mij alvast een streepje voor te geven tijdens de verkiezingsnacht! Waarvoor grote dank! ♥

♦ Radio FunX interviewde mij naar aanleiding van de verkiezingen. Nieuwsgierig? Luister het fragment hier!
♦ NAP Nieuws kwam bij me langs om te vragen waarom ik nachtburgemeester wil worden. Bekijk het interview hier.

 

In deze rubriek interview ik personen die naar mijn idee iets bijdragen aan de cultuur in Amsterdam.

Misschien ook interessant voor jou?