WorldTalks ‘duurzame mode’ @Amsterdam &Co

Nog zoiets waar ik nooit over na had gedacht voordat ik zwanger werd. Zwangerschapskleding. Je hebt van alles nodig; kleding voor naar je werk, sportkleding en als je een bruiloft of feestje hebt wil je er ook een beetje leuk uitzien. En denk maar niet dat je je normale panty’s of jassen nog kunt dragen. Zo schaf je voor een relatief korte periode best veel nieuwe kleding aan. Duurzaam? Niet echt.
Dit kan natuurlijk ook anders. Geef je zwangerschapskleding door aan vriendinnen en vraag in je omgeving of mensen nog kleding in de kast hebben liggen. Ook bieden sommige vrouwen hele tassen vol zwangerschapskleding aan op marktplaats voor een prikkie. Of bied je zwangerschapskleding hier zelf te koop aan. Denk ook aan Facebookgroepen van je buurt of zwangerschapscursus. Wie weet kan je er nog mensen blij mee maken. Want zelf ben je straks blij dat je het niet meer aan hoeft 🙂

Ik werd door Amsterdam &Co uitgenodigd om naar de WorldTalks over duurzame mode te komen. Na ontvangst met een drankje in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) stroomde de salon vol. Deze WorldTalks werd geopend door dichteres Adriana Ivanova. Haar ‘Spoken Word’ was erg indrukwekkend, zonder dat zij, zoals ze het zelf zei, ons met een ‘wijzende vinger’ wilde toespreken.

Daarna werd het panel aan ons voorgesteld, bestaande uit vier personen uit het vakgebied met ieder specifieke kennis over een bepaald thema binnen duurzame mode. Het is niet goed gesteld met de mode-industrie op het gebied van duurzaam en eerlijk. Hierbij werd een onderscheid gemaakt tussen ‘goed voor het milieu’ en ‘goed voor de mens.’ Onderwerpen zoals afval, overproductie, de ramp in de fabriek in Bangladesh, koopgedrag, arbeidsomstandigheden en productiekosten kwamen aan bod.
De opmerking die me het meest is bijgebleven is “als een kledingstuk zo goedkoop is, dan heeft iemand anders daar de prijs voor betaald.” Maar ook dat dure merken het op het gebied van duurzaamheid niet persé beter doen dan goedkopere merken.

Gelukkig werden er ook positieve dingen benoemd en mooie oplossingen aangedragen. Mensen zijn al een stuk bewuster dan een aantal jaar geleden, in Amsterdam kan je kleding huren bij ‘Lena The Fashion Library,’ er wordt door ontwerpers en mensen uit de modewereld nagedacht over alternatieven voor de toekomst en er zijn inmiddels best een aantal duurzame èn betaalbare merken te vinden. Het boek ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot, één van de aanwezige panelleden, geeft hierover veel tips.
Het publiek werd goed betrokken bij de discussie door presentatrice Amber Kortzorg en er was ruimte om vragen te stellen.

Al met al een leerzame en interessante middag! Amsterdam &Co organiseert maandelijks een ‘WorldTalks’ in het Internationaal Theater Amsterdam. Volgende maand gaat het over ‘de gasloze stad.’ Ik zeg: gaan! Perfect om je vrijdagavond mee te starten. In slechts een uurtje ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp, kan je er nog lekker over napraten tijdens een etentje en is je weekend zinvol begonnen!

 

Misschien ook interessant voor jou?