Zo normaal nog niet @ Theaterschool De Trap

“Doe toch eens normaal!” Deze opmerking hoor je best vaak. Maar wat is eigenlijk normaal? En wat als je ‘niet normaal’ bent?
Iedereen is wel eens psychisch kwetsbaar toch? En wat doet psychische kwetsbaarheid met jezelf of iemand die dichtbij je staat? Wat gebeurt er met je positie in de maatschappij als je daarmee te maken krijgt?

Theatermakers Arno Setz en Annemieke van Westerloo onderzoeken dit thema in de voorstelling ‘Zo normaal nog niet.’

Ik ben de hele voorstelling geboeid geweest. Dit kwam door de afwisseling van sketches, liedjes, grappen en confronterende scènes. Want ja, hoe vertel je tijdens een sollicitatiegesprek dat je een tijdje niet kon werken doordat je een burn-out had of depressief was? De theatermakers krijgen het voor elkaar om als het pijnlijk en confronterend wordt, een grap van de situatie te maken.
Kon dit in het echt ook maar…


© Annemieke van Westerloo

Er zitten elementen in de voorstelling die werkelijk hilarisch zijn. In een voorstelling over een pittig thema is het heerlijk om af en toe keihard te kunnen lachen. Komische vondsten en goede woordgrappen laten zien dat de makers goed over het stuk hebben nagedacht. De DSM komt aan bod, de vooroordelen, de uitsluiting en de schaamte. Want eigenlijk willen we allemaal normaal zijn.

De spelers stellen zichzelf heel kwetsbaar op, erg knap. Ze durven ‘gek’ te zijn en dat geeft je soms een ongemakkelijk gevoel. Net zoals hoe dat in de realiteit werkt. Mensen ‘waarmee iets is’ geven je soms een ongemakkelijk gevoel. Maar waarom eigenlijk? Het publiek wordt ook betrokken want ook in het echte leven bepaalt ‘de kijker’ vaak hoe je je voelt. Bekeken, genegeerd, gegeneerd of afwijkend.

De voorstelling geeft stof tot nadenken en napraten. Interactief – absurdistisch – muzikaal – komisch.

Werk je in de GGZ of op een school of wil je de voorstelling voor een ander geïnteresseerd gezelschap boeken? Kijk dan op de website van Arno Setz of Annemieke van Westerloo.

© Annemieke van Westerloo

Misschien ook interessant voor jou?